Eğitim-İş’ten proje okulu atamalarına tepki: Makam ve koltuk dağıtmak için kullanılan garabete dönüştü
Eğitim-İş MEB önündeki açıklamada proje okulu atamalarının keyfi yapıldığını, siyasetin ve yandaş sendikaların makam dağıtmak için kullandığı garabete dönüştüğünü belirterek "İptal edilmeli" dedi.

Fotoğraf: ANKA
Ankara – Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde basın açıklaması yaparak, proje okulu atamalarının “keyfi yapıldığını” ve “kriterlere dayalı olmadığı” gerekçesiyle iptal edilmesi çağrısında bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı "2025 yılı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme" sınavının sonuçları geçtiğimiz günlerde açıkladı.
Açıklanan sonuçlar, eğitim sendikaları tarafından belirli "kriterlere dayanmadığı" ve "keyfi" olduğu gerekçesiyle eleştirilirken, Eğitim-İş üyesi eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde sınav sonrasında yapılan atamaların iptal edilmesi çağrısıyla basın açıklaması yaptı.
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, "Okulları, öğretmen ve öğrencileri proje, nitelikli, niteliksiz adıyla ayırmaktan derhal vazgeçin. Okulların sahibi değilsiniz, buralar sizin şirketleriniz değil, eğitimde eşitliği, adaleti, hakkı ve liyakati öncelemek, sağlamak MEB’in asli görevidir" dedi.
"Koltuk dağıtmak için kullanılan bir garabete dönüştü"
Proje okullarının MEB’in istediğini atama projesi olduğunu, keyfiliğin, kayırmanın adresi haline geldiğini söyleyen Özbay, "Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimdeki sorunları çözmek yerine bilinçli olarak yeni sorunlar yaratmaya devam etmektedir. Atamaya dair objektif hiçbir kriteri bulunmayan proje okulları, siyasetin ve yandaş sendikaların keyfi şekilde makam, koltuk dağıtmak için kullandığı bir garabete dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.
"Atamaların hangi ölçütlerde yapıldığına dair kanıt yok"
Yapılan son atamalarla birlikte "kayırmacılığın ve keyfiliğin" bir kez daha gözler önüne serildiğini söyleyen Özbay, proje okullarındaki binlerce öğretmenin görev süresinin neden uzatılmadığına, yeni atamaların hangi ölçütlere göre yapıldığına dair somut hiçbir kanıtın bulunmadığının altını çizdi.
"Görünen o ki okullarımızı protokollerle cemaat ve tarikatlara teslim eden Milli Eğitim Bakanlığı, kendini tüm okulların sahibi olarak görmekte. liyakati, hakkı, hukuku yok saymakta adaletsizliğin odağı olmaktadır" diyen Özbay, MEB’in verilerine göre 2 bin 153 proje okulu olduğunu, bu okullarda 79 bin 286 öğretmen ve 5 bin 318 yöneticinin görev yaptığını, yaklaşık 500 bin öğretmenin ise proje okullarına atama için başvuru yapma kriterini taşıdığı söyledi.
"Cumhuriyet değerleriyle kavga eden bir iktidarın başarılı olması mümkün değildir"
Bir proje okulunda 3 kadro varken, 4 kişinin başvuru yaptığını ancak hiçbir atamanın yapılmadığını söyleyen Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden? Kendinize uygun kişiyi bulamadınız mı? Çarpık sisteminiz mi yeteriz kaldı? Kıdemli birçok öğretmen, doktorası olan, yüksek lisansı olan, başarı ve üstün başarı belgeleri, maaşla ödüllendirilmesi olan, soruşturması, cezası olmayan, yıllardır aynı okulda görev yapan öğretmen atanmıyor. Neden? Ne olursa atanabilir, atanması için size tam olarak ne lazım, dürüst olun, buyurun açıklayın! Daha ne olması, ne yapması, ne tür başarıları göstermesi lazım öğretmenlerin? Eğitimdeki çağ dışı, bilim dışı, gerici politikalarınıza, aydın, başarılı eğitimcilerin hakkını yemenize, öğrencilerimizi ve eğitim çalışanlarını ayrıştırmanıza seyirci kalmayacağız. Hem örgütlü hem de hukuki olarak yaptığınız tüm haksızlıkların tüm kötülüklerin hesabını soracağız. Cumhuriyet değerleriyle, laiklikle, halkın aydınlanmacı, ilerici öğretmenleriyle kavga eden bir iktidarın başarılı olması mümkün değildir."
"Keyfi atamalara son verin"
Eğitim-İş üyelerinin MEB’e yaptığı çağrıda ise okullar arasındaki özel program ve proje uygulama okulu ayrımının son verilmesi, liyakati ve şeffaflığı esas alan bir sistemin oluşturulması, proje okulu atamalarında objektif kriterlere dayalı olmayan keyfi atamaların derhal iptal edilmesi ve kayırmacılığa son verilmesi istendi.
"Proje okullarda görev alabilmek için hangi listeye girilmeli"
Eğitim-İş’in basın açıklamasına destek veren CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı ise şöyle konuştu: ''2014 yılından bu yana devam eden proje okulu uygulaması ile diğer okullardan hiçbir farkı olmayan okullara ayrı statü verildi. Bu okullar bugün öğretmeninin ve yöneticisinin hangi kriterlere göre atandığı belli olmayan şekilde bakanın tek imzası ile eğitim hizmeti veriyor. Buradan soruyoruz. Bu proje okullarına öğretmenler hangi kriterlere göre atandı. Proje okullarda görev alabilmek için hangi listeye girilmeli. İktidarın parti teşkilatına mı yoksa yandaş sendikaya mı?'' (ANKA)
Evrensel'i Takip Et